Malaysia tanah Airku

Malaysia tanah Airku
Jalur gemilang

Monday, July 27, 2009

Tersangat Setuju

Jangan guna media untuk selesai masalah dalaman parti: Muhyiddin

MUNYONYO (Uganda): Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, meminta pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) supaya tidak menggunakan media sebagai medan untuk menyelesaikan masalah dalaman parti. "Kita tidak perlu memberitahu kemelut parti masing-masing. Ini akan menambah buruk perspektif negatif masyarakat pada kita. Semua parti ada masalah tetapi yang penting ialah macam mana mengatasinya. "Apapun masalah dalaman parti mesti diselesaikan sendiri dan tidak perlulah pergi (kepada) media," katanya kepada pemberita Malaysia yang membuat liputan Dialog Perkongsian Pintar Global 2009 di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata demikian ketika diminta mengulas kemelut politik yang melanda parti MCA yang menyaksikan Presidennya, Datuk Seri Ong Tee Keat dan timbalannya, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sering mengeluarkan kenyataan media mengenai satu sama lain. Semalam, Chua meminta Ong supaya tidak berterusan menimbulkan suasana tegang dalam parti dengan mendakwa ada pihak cuba menjatuhkannya dan sebaliknya memfokuskan kepada usaha mengukuhkan ahli parti dan tanggungjawabnya sebagai Menteri Pengangkutan. Muhyiddin berkata: "Kalau kita dedahkan dan dihamburkan ke khalayak ramai, ia tidak membantu menyelesaikan masalah or memulihkan imej parti.

"Kita kena hati-hati. Walaupun masalah dalaman, kita tidak boleh elak ia jadi sebahagian dari masalah Barisan Nasional. Kita berjuang atas landasan BN". Berikutan itu, beliau menasihatkan pemimpin parti komponen BN supaya mengambil pendekatan musyawarah (berunding) untuk menyelesaikan masalah dalaman parti. "Saya tahu ia tidak semudah itu. Tapi kalau kita cuma nak pertahankan kedudukan kita dan tidak mengambil kira kesan lebih besar dari apa yang kita lakukan, itu tidak beri faedah. "Apa yang penting ialah ialah bagaimana kita meningkatkan keyakinan rakyat terhadap BN," katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment